Spring naar inhoud

Zondag 31 mei Open dag Stadstuinderij Piushaven en BoerenBuurtmarkt

poster-opendag-stadstuinderij-WEBOLOGO-EnergyGarden1p zondag 31 mei, van 10.00 tot 17.00 uur houdt StadsTuinderij Piushaven een open dag en organiseren Hoeders en BuurtBoeren op dezelfde locatie een BoerenBuurtmarkt. Beide zijn te vinden aan de Piushaven, op de hoek van de Havendijk en de Gondelstraat.

Weten we nog wel wat we eten en waar het allemaal vandaan komt? Met eco-wijn uit Chili en biologische groenten uit de supermarkt wordt ons geweten gesust. De fanatiekeling met gevulde portemonnee doet boodschappen bij EkoPlaza of Solidare. Hoeders en BuurtBoeren willen laten zien dat eerlijk, schoon en goed eten bestaat en niet duur hoeft te zijn, en ook niet persé vegetarisch. Op de BoerenBuurtMarkt is te zien en te proeven wat er hier in de buurt groeit, leeft en wat je ermee kunt doen.

De Brabantsche zandgronden en heidevelden zijn de bodem voor landbouw en veehouderij. Boekweit gedijt bijvoorbeeld goed en vormt het hoofdingrediënt van de Tilburgse streuf (pannenkoek). Dit graan is ook zeer geliefd bij de bijen, verantwoordelijk voor de productie van honing en kaarsen. Op de heidevelden worden schapen gehoed. De schapen leveren wol, en maakten van Tilburg een textielstad. Met manden en touw werd nuttige huisnijverheid bedreven.

In vroeger tijden werd het land gezamenlijk beheerd door de bevolking; de herder hoedde zijn varkens over de geoogste roggevelden van de boer die des bakkers brood at. Om optimaal van het land te profiteren had iedereen elkaar nodig en stond men de ander bij. In een wereld waarin alles draait om consumptie en verdienmodellen wil de BoerenBuurtMarkt uitdrukkelijk een ontmoetingsplaats zijn voor eenieder die kleinschalig, eerlijk en hier in de buurt boert.

Deelnemers aan de BoerenBuurtMarkt zijn onder andere: Stadsimker Marcel Hork, Stichting Korensla (oude en vergeten granen), SchapenHeld Stijn Hilgers en Natuurhoeders (Carla Hilgers).

P1280704StadsTuinderij Piushaven is in maart van dit jaar van start gegaan en is een project van Stichting Social Energy en Het Werkt. Inmiddels zijn op de helft van deze lap grond van zeven hectaren twee plantkassen verrezen waar tomaten, paprika’s en komkommers worden geteeld. Het omliggende terrein is ingepland met diverse groenten en kruiden, zoals prei, aardappelen en diverse kool- en bonensoorten. De andere helft van het terrein, dat beschikbaar is gesteld door De Wever, is ingezaaid met gras en een bloemenmengsel. Stadsimker Marcel Horck heeft op het terrein enkele bijenvolken geplaatst. De gehele tuin wordt verzorgd en gerund door vrijwilligers, inmiddels ongeveer 70 in aantal.