Spring naar inhoud

Repair Cafés in de Europese Week van de Afvalvermindering

De Europese Week van de AfvalverminderingIn de Europese Week van de Afvalvermindering zetten bijna zeventig Repair Cafés in Nederland en België zich in voor een beter milieu. Ze hopen in die week, die duurt van 22 tot 30 november, in totaal 1.675 kilo afval te voorkomen.

De Europese Week van de Afvalvermindering wordt voor het vijfde achtereenvolgende jaar georganiseerd, met steun van de Europese Commissie. Aan de eerste editie, in 2010, deden zeventien landen mee. Dit jaar zijn dat er 27. Allemaal zetten zij zich, met landelijke, regionale en lokale acties, in voor minder afval, meer hergebruik en recyclen van producten.

In de Week van de Afvalvermindering kun je in Nederland ten minste 42 Repair Cafés bezoeken, in België 25. Een deel daarvan is bij toeval die week geopend, maar er zijn ook Repair Café-groepen die voor de gelegenheid een extra repareer bijeenkomst organiseren.

Het volgende Repair Café in Tilburg wordt georganiseerd door Stichting Social Energy op zaterdag 29 november van 13:00 tot 17:00 uur in wijkcentrum 'In de Boomtak'.

Voor de vrijwilligers van Repair Cafés is het in feite een week als alle andere: zij repareren het hele jaar door talloze apparaten en andere kapotte voorwerpen. Spullen die anders waarschijnlijk zouden worden weggegooid.

Uit ervaring blijkt dat tijdens een Repair Café-bijeenkomst gemiddeld 35 reparaties worden uitgevoerd, waarvan er ongeveer 25 succesvol zijn. Dat betekent dat tijdens de 67 Nederlandse, en Belgische Repair Cafés in de Europese Week van de Afvalvermindering vermoedelijk ongeveer 1.675 kapotte voorwerpen kunnen worden gerepareerd. Als een voorwerp gemiddeld 1 kilo weegt, kan met deze gezamenlijke actie 1.675 kilo afval worden voorkomen.

Fotos: Repair Café afgelopen zaterdag 22 november tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering bij MFA het Zuiderkwartier.

Repair Cafe 22 november 2014 5

Repair Cafe 22 november 2014 1

Repair Cafe 22 november 2014 3

Repair Cafe 22 november 2014 4