Spring naar inhoud

Internationale samenwerking in burgerkracht: Tilburg, Trogir, Tuzla

Delegaties uit Bosnie en Kroatie. Derde van links: burgemeester Ante Stipčić, vierde van links: Roel Lauwerier

LOGO_2-copy_250De afgelopen week waren verschillende delegaties uit Bosnië en Kroatië op bezoek bij stichting PortAgora en stichting Social Energy in Tilburg. Hierbij waren mensen aanwezig van World Solidarity Alliance-Franco Bettoli en International Forum of Solidarity-Emmaus uit Doboj Istok en Srebrenica in Bosnië, Association Bridge uit Tuzla, Bosnië, TOMS en D.O.M. uit Trogir, Kroatië en ‘ActiveTravel’ uit Tilburg. Bovendien was de burgemeester van Trogir, Ante Stipčić, meegereisd om contact te leggen met het Tilburgse gemeentebestuur.

Tijdens een mini-conferentie van anderhalve dag hebben deze organisaties afgesproken om te gaan samenwerken in concrete projecten, met als doel het opbouwen en stimuleren van onderwijs, ondernemerschap, gezondheidszorg, toerisme en (sociale) arbeid. De samenwerking zal bestaan uit onder meer het uitwisselen van kennis, informatie, goederen, vaardigheden en helpende handen. Zo zal er in Trogir een restaurant worden gestart volgens het voorbeeld van Prins Heerlijk, waar jongeren met een beperking kunnen leren en werken in de horeca. En Social Energy zal, samen met PortAgora, zorgen voor 20 computers voor Emmaus in Srebrenica. PortAgora gaat samenwerken met de technische school van Tuzla, zodat jongeren kunnen worden opgeleid om zelf een onderneming te starten, aangezien 80% van de schoolverlaters werkloos is, door een tekort aan bedrijvigheid in deze Bosnische stad.

Deze conferentie werd afgesloten met een bezoek aan het stadhuis, waar de afvaardiging werd ontvangen door wethouder Roel Lauwerier, namens het college. De burgemeester van Trogir heeft bij deze gelegenheid aan het Tilburgse stadsbestuur overgebracht dat hij als bestuurder achter het initiatief van deze verenigde organisaties staat en hij vroeg de gemeente Tilburg om hetzelfde te doen.

LOGO-EnergyGarden1Naast dit officiële gedeelte hebben de delegaties diverse sociale en maatschappelijke projecten bezocht, waaronder Energy Garden van Social Energy bij Amarant Tongerlose Hoef, restaurant Prins Heerlijk, hout-leerwerkplaats Woodworks in Tilburg-Noord, de kwekerij van Diamant bij het trappistenklooster Koningshoeven en de opleidingen van De Rooi Pannen.

Bron: Tilburgers.nl